רגע לפני שנתחיל בהסבר אודות ריבית מתגלגלת, היא ריבית דריבית, הרשו לנו לתת הסבר קצר על מהות הריבית, בין אם להעשרת הידע ובין אם לשם הבנת הרעיון.
דמיינו שיש לכם 100 אלף שקלים, וחשבו מה תוכלו לעשות איתם. ניתן לחשוב על שוק ההון, פתיחת עסק, ובימי עבר, אפילו נדל"ן הייתה נכנסת כחלופה. במידה והייתם מלווים את הכסף למישהו, הייתם מאבדים את כל אפיקי ההשקעה הללו.
ריבית – הגדרה פורמלית
אז בהמשך להגדרה לעיל – ריבית היא בעצם "מחיר הכסף", אלטרנטיבה אותה משלם הלווה למלווה בעד אובדן היכולת להשתמש בו.
מוסדות פיננסיים רבים, אשר משמשים כגופי הלוואה למטרות שונות, ובהן המשכנתא, מבצעים השקעות בשוק ההון ובחברות אחרות. לכן, שאנו נוטלים הלוואה, אנו בעצם משלמים לבנק או לכל גוף אחר בעד הזכות לקבל את הכספים.
דוגמה קצרה – להבין מהי ריבית
ככלל, ריבית נקבעת באחוזים, ומבוססת במרבית המקרים על גובה קרן ההלוואה. לשם המחשה, נדמה מצב בו נטלנו הלוואה של 12000 שקלים, אשר תוחזר תוך שנה בהחזרים שווים, ובריבית של 10%.
מחישוב פשוט עולה שהחזר הקרן החודשי יעמוד על 1,000 שקלים. החזר הריבית, בכללותו, יעמוד על 1,200 שקלים (הריבית – 10% מערך הקרן), מה שיוביל להחזר חודשי של 1,100 שקלים.
ריבית דריבית – כשמשלמים לאורך זמן
אז אחרי שהבנו איך עובדת ריבית, הגיע הזמן להבין איך עובדת ריבית בריבית. נניח שלקחנו הלוואה של 100,000 שקלים מהבנק, ובעולם מדומיין, זה החליט לתת לנו ריבית שנתית של 10%, מבלי לקבוע מתי עלינו להחזיר את הכסף.
בהמשך לדוגמת הריבית לעיל, לאחר שנה שלמה, יעמוד החוב על סך של 110,000 שקלים, הנובע משווי הקרן המקורי (100,000 שקלים) וכן משווי עלות הריבית (10,000 שקלים).
השאלה שעולה כעת היא – לאחר שנתיים, האם תחושב הריבית על סמך החוב המקורי (100,000 שקלים) או על החוב שנוצר לאחר שנה (110,000)?
ריבית דריבית – ריבית מצטברת מדי שנה
התשובה לשאלה לעיל היא שחישוב הריבית יתבסס על ערך החוב שהתגבש לאחר שנה. עקרון ריבית דריבית קובע חישוב מחודש בכל שנה, בהתאם לשווי החוב הכולל, לא החוב המקורי. ככלל, המדד נועד לשקף את הריבית שמצטברת לאורך תקופת קיומו של החוב.
האם ריבית דריבית יכול גם לעבוד לטובתנו?
התשובה לשאלה זו היא חד משמעית – כן, ריבית דריבית יכולה לעבוד גם לטובתכם. כאשר אתם עומדים כמשקיעים, עקרון ריבית דריבית יעבוד לטובתכם. חשוב לציין כי הדבר נכון ככל שהריבית מחושבת לתקופת זמן אחת, בעוד התשלום מבוצע בכל תקופת זמן גדולה יותר.
דוגמה להמחשה מעולה של ריבית דריבית – קרנות השתלמות
קרנות השתלמות הן דרך ההמחשה האידאלית לנושא המדובר. בעוד ההשקעה מבוצעת לטווח של 7 שנים מיום פתיחתה, קצב צבירת הריבית הוא חודשי.
נניח כי הפקדתם בקרן ההשתלמות 1,000 שקלים, והריבית הממוצעת על הקרן עומדת על 7%. בעוד בחודש הראשון שיעור הרווח על הקרן יעמוד על 70 שקלים, חודש לאחר מכן הסכום על בסיסו יחושב הסכום יעמוד על 1,070 שקלים, ולכן התשואה תעלה לסכום של כ – 74.9 וכן הלאה.
אז מה למדנו על ריבית דריבית?
אם כן, למדנו מהי מהות הריבית, היא בעצם תשלום בעד קבלת הכסף, וכן כי עקרון הריבית דריבית מתבסס שיקוף הריבית שמצטברת.
בנוסף, למדנו כי לצד העובדה שאי תשלום חוב יכול להוביל לגדילת היקף החוב לאור אותו העיקרון, וכן כי זה יכול לעבוד גם לטובתנו, ככל שאנחנו מהווים המשקיעים בסיפור.
יעניין אתכם גם –
רואה חשבון דיגיטלי – כל היתרונות בניהול החשבונות אונליין
בית המשפט פסק – פיצוי למי שנקנס בגין נסיעה במסלול המנויים של מנהרות הכרמל