איך תעשו חישוב מע"מ לגמרי בעצמכם ותדעו כמה תצטרכו לשלם או לגבות

איך תעשו חישוב מע"מ לגמרי בעצמכם ותדעו כמה תצטרכו לשלם או לגבות

מע"מ, או בשמו המלא – מס ערך מוסף, הוא מס הנגבה על ידי המדינה באמצעות בעלי העסקים הפועלים בשטחה. כל בעל עוסק נדרש להוסיף את רכיב המע"מ לעלות השירותים שאותם הוא מציע לקהל לקוחותיו ולהעביר את הסכומים שנצברו כמע"מ לידי המדינה בדיווח הנעשה בדרך כלל אחת לחודשיים. ועכשיו שעברנו על זה כך חישוב מע"מ עובד.

מהו מע"מ

מע"מ מוגדר כמס עקיף, אשר נגבה מכלל האוכלוסייה באמצעות עסקאות המבוצעות על ידי כל אדם. כמעט כל מוצר למעט חריגים, אותו קונה האזרח הממוצע, כולל בתוכו רכיב של מע"מ המהווה תוספת של 17% להכנסה שמועברת למוכר או ספק השירות.

על אילו עסקאות חלה חובת תשלום מע"מ

הכלל הוא כי בעל עסק במדינת ישראל נדרש להטיל מע"מ על עסקאות אותן הוא מבצע עם לקוחותיו. עם זאת ישנם מספר חריגים לכלל זה. אחד החריגים הוא בעל עוסק המוגדר עוסק פטור. מדובר בבעל עסק בתחומי עיסוק מסוימים אשר פטור מחיוב עסקאותיו במע"מ, וזאת במידה שהיקף עסקאותיו לא עולה על סך של כ- 102,000 ₪, כאשר תקרה זו משתנה מדי שנה.

חריג נוסף נוגע למוצרים מסוימים. כך למשל, מוצרים מסוימים כגון ירקות ופירות אינם חייבים במע"מ, ועסקים הפועלים בעיר אילת אינם חייבים במע"מ. כמו כן, מע"מ הוא מס החל על תושבי המדינה, כך ששירותים מסוימים המוצעים לתיירים אינם כוללים את רכיב המע"מ.

כיצד מתבצע חישוב מע"מ

המע"מ הוא רכיב המוסף אל הסכום אותו חפץ המוכר לשלשל לכיסו בגין העסקה. כך למשל, קניית פחית משקה תעלה לצרכן הקצה סכום השווה ל- 5 שקלים, אולם סכום זה מגלם למעשה סכום של 4.27 ₪ המועבר לידי מוכר הפחית וסכום מוסף בשווי 17% השווה ל- 73 אגורות המועבר באמצעות המוכר לידי המדינה.

דיווח תקופתי על עסקאות

בעל עסק המחויב בגביית מע"מ, נדרש לדווח אחת לחודשיים על עסקאותיו ולפרט לאחר חישוב מע"מ מה סכום המע"מ שנגבה במסגרת עסקאות אלו. המע"מ המדווח על ידו הוא סכום אשר שייך למעשה למדינה והדיווח הדו חודשי הוא האמצעי לגבייתו מידי בעל העסק. את התשלום לרשויות המס ניתן לבצע באמצעות השירות המקוון של רשות המיסים או באמצעות תשלום בדואר.

ניכוי תקופתי של מע"מ תשומות

לצד הדיווח על המע"מ שנגבה על ידי העסק, באפשרות בית העסק לקבל לידיו את רכיב המע"מ ששולם על ידו עבור עסקאות שבוצעו לטובת הפעלת העסק. נתון זה הוא בעל משמעות, היות שעצם היותו של אדם בעל עסק המדווח למע"מ, אינו מאפשר לו להזדכות על מע"מ ששולם במסגרת רכישת מוצרים לביתו.

הסכום הסופי לתשלום – לאחר חישוב מע"מ

במסגרת הדיווח הדו חודשי, מבוצעים למעשה שני הליכי חישוב מע"מ. חישוב מע"מ האחד הוא של המס הנגבה על ידי העסק במסגרת עסקאותיו. חישוב מע"מ השני הוא היקף המע"מ ששולם על ידי העסק עבור תפעול בית העסק.

כך למשל במקרה של אדם העוסק כעו"ד, באפשרותו לחשב את המע"מ ששולם על התשומות כגון שכירות משרד, רכישת ציוד משרדי ולנכות אותו מהמע"מ שנגבה על ידו במהלך חודשיים אלו. כאשר נעשה דיווח דו חודשי בפורטל רשות המיסים, המערכת הממוחשבת מבצעת בעצמה את החישוב הסופי הכולל את הפחתת מס התשומות מהמע"מ שנגבה על ידי העסק.

חישוב מע"מ – כך עושים זאת

הליך חישוב מע"מ הוא הליך פשוט, ומערכת התשלומים המקוונת של רשות המיסים אף הופכת את המשימה לפשוטה ומהירה. דיווח על עסקאות המע"מ נדרש להיות מדויק, היות שטעות עשויה לסכן את בעל העסק בהטלת עיצומים וקנסות. ניתן למצוא ברשת האינטרנט מחשבונים מקוונים המאפשרים לחשב את המע"מ במהירות ובקלות.

יעניין אתכם גם – 

השקעה בנכס דיגיטלי עם תשואה מובטחת ב-0% סיכון – כנראה שמדובר בתרמית

מה זה NFT – תלמדו תחום חדש שמשגע את העולם

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *