על פי חוק דיני העבודה במדינת ישראל הנחשבת למדינת רווחה חייב כל מעסיק להפריש לטובת העובד ימי חופשה לפי היקף העסקתו. לכמה ימי חופשה זכאי עובד שעתי וכיצד ניתן לממש הטבה סוציאלית זו? במאמר זה נסביר את צורת החישוב של ימי החופשה לעובד השעתי ונבין מהי התגובה הנכונה במקרה בו מעביד אינו משלם דמי חופשה עבור ימי החופשה של העובד.
ימי חופשה – הטבה נחוצה עבור העובד המשרתת גם את האינטרסים של המעסיק
הרציונל העומד מאחורי אפשרות נטילת ימי חופשה בתשלום עבור כל עובד על פי זכויות השכיר התקפות בארץ מגדיר את ימי החופשה כזמנים חיוניים עבור העובד לפסק זמן של התרעננות לצורך אוורור או סידור עניינים אישיים שונים. ימי החופשה מאפשרים לעובד לשמור על איזון נפשי בריא ומפחית לחץ ומתחים הקשורים בעבודה.
התועלת לעובד מובנת אולם יש להזכיר כי גם המעסיק גוזר טובות הנאה מחוק זה כיוון שכך נמנע מצב של שחיקה בקרב העובדים השכירים ותפוקת העבודה אינה נגרעת.
מהו התנאי הזכאות לימי חופשה?
לפי דיני העבודה הנהוגים בארץ כדי להיות זכאי למימוש ימי חופשה חייב העובד השכיר לנהל יחסי עובד-מעביד בינו לבין מעסיקו.
פדיון ימי חופשה לאחר פיטורין
גם פיטורין אינם מבטלים את כוחה החוקי של הזכאות לימי חופשה ולכן עובד המפוטר מעבודתו יכול לפדות ימי חופשה בלתי מנוצלים כחלק מסיום יחסי עבודה.
כך נקבעים מספר ימי החופשה להם זכאי העובד
ישנם מספר פרמטרים המשפיעים על סכום ימי החופשה להם זכאי העובד:
- מסגרת ההעסקה של העובד.- על בסיס חודשי או שעתי.
- וותק העובד במקום העבודה הספציפי.
- כמות ימי העבודה המצטברים של העובד במהלך השנה.
- השלמת העובד שנת העסקה או עבודה רק בחלק ממנה.
ישנם מקרים רבים בהם כמות ימי החופשה נקבעת מראש בשלב חתימת החוזה מעבר לזכאות הקבועה בחוק כחלק מתהליך של מו"מ לקראת תחילת העסקת העובד.
כמות הימים המקובלת בארץ כימי חופשה לעובד השכיר נעה בין 16-28 ימי חופשה לפי מידת הוותק של השכיר בארגון. כך שחישוב ימי חופשה לעובד שעתי משתנה לפי כל עובד.
חישוב ערך יום חופשה לעובד שעתי
חישוב ערכו של יום חופשה לעובד חופשי מחושב לפי גובה השכר החודשי בחלוקה ל-21-25 יום תלוי באורך שבוע העבודה של העובד (חמישה או שישה ימים שבועיים).
לעומת זאת, ערך יום חופשה של עובד שעתי לא יפחת מהשכר היומי אותו היה מקבל לו היה עובד ביום בחופשה.
אי תשלום של המעסיק על ימי חופשה
החוק המסדיר את נושא התשלום או הפדיון של ימי חופשה לעובדים במשק הישראלי הוא חוק חופשה שנתית, תשי"א-1951.
במידה והמעסיק אינו משלם דמי חופשה כנדרש בהתאם לחוק ניתן לפנות למשרד העבודה שם אחראית יחידת האכיפה על מימוש זכויות הלקוח בהקשר לימי החופשה המגיעים לו על פי חוק.
כאשר נוצרת מחלוקת בעניין סכום פדיון ימי החופשה או מספר ימי החופשה להם זכאי העובד יש לפנות לבית הדין לענייני עבודה. רצוי להיעזר בלווי משפטי מקצועי על ידי עורך דין דיני עבודה.
ימי חופשה הינם זכות חוקית לגיטימית
לפיכך, בכל מקרה של אי תשלום ימי חופשה או אי הסכמה לגבי כמות ימי החופשה חשוב למצות את הזכויות בערוצים המשפטיים השונים העומדים לטובת העובד במימוש ימי החופשה להם הוא זכאי. זכותכם לקבל את ימי החופשה המגיעים לכם – אל תוותרו על ההטבה הכה אלמנטרית הזו!
יעניין אתכם גם –
מה זה NFT – תלמדו תחום חדש שמשגע את העולם
משכנתא הפוכה – מי צריך את זה, ומתי כדאי לקחת